Preview

South of Russia: ecology, development

Advanced search

The fermentative activity and morphological specialitys of yeast Saccharomyces cerevisiae Y-503 at cultivation in aerobic and anaerobic conditions

https://doi.org/10.18470/1992-1098-2010-1-12-16

Abstract

The influence of aerobic and anaerobic conditions of cultivation on structure of cells and enzymes` activity of yeast S. cerevisiae Y-503 is researched. The results of experiment have shown that nutrient medium containing geothermal water in aerobic conditions of cultivation improves biotechnological properties of yeast important for manufacturing bread, and anaerobic activates the enzymes participating in synthesis of ethanol. Strain S. cerevisiae Y-503 can successfully be used both in baking, and in the spirit industries

About the Authors

S. Ts. Kotenko
Дагестанский Прикаспийский институт биологических ресурсов Дагестанского научного центра РАН
Russian Federation


E. A. Islammagomedova
Дагестанский Прикаспийский институт биологических ресурсов Дагестанского научного центра РАН
Russian Federation


E. A. Halilova
Дагестанский Прикаспийский институт биологических ресурсов Дагестанского научного центра РАН
Russian Federation


References

1. Абрамов Ш.А., Котенко С.Ц., Эфендиева Д.А., Халилова Э.А., Исламмагомедова Э.А., Даунова С.М. Новая питательная среда для выращивания дрожжей // Прикл. биохимия и микробиология. 1995.– Т.31. – № 2 – С.232-233.

2. Абрамов Ш.А. Новые технологии пищевых продуктов на основе использования геотермальных вод юга России // Юг России: экология, развитие. 2008– №2. – С.6-10.

3. Абрамов Ш.А., Халилова Э.А., Магадова С.А. Новое в биотехнологии синтеза этанола в сбраживаемой среде // Хранение и переработка сельхозсырья. 2006. – №12. –С.51-54.

4. Абрамов Ш.А., Котенко С.Ц., Рамазанов А.Ш., Исламова Ф.И. Содержание витаминов в дрожжах рода Saccharomyces в зависимости от состава питательной среды // Прикл. биохимия и микробиология. 2003. –Т. 39.– №4. – С.438-440.

5. Абрамов Ш.А., Халилова Э.А. Геотермальные воды в биотехнологическом процессе получения хлебопекарных дрожжей // Вестник ДНЦ РАН. 2002. – №13.– С.46-53.

6. А.с. СССР №1284998. Штамм дрожжей Saccharomyces cerevisiae Y-503, используемый в производстве хлебобулочных изделий / Ш.А. Абрамов,С.Ц. Котенко, Б.И. Далгатова, А.Т. Мамаев, Д.С. Пейсахова // Б.И. 1987. – №3. – С.104.

7. Волкова Л.Д., Егоров Н.С., Яровенко В.Л. Влияние источника азотистого питания на рост дрожжей Endomycopsis Fibuligera штамма 21 и синтез ими глюкоамилазы // Прикл. биохимия и микробиология. 1978. – Т.14.–№2.– С.200.

8. Патент РФ № 2084519. Способ получения питательной среды для выращивания хлебопекарных дрожжей / Ш.Абрамов, С.Ц. Котенко, Б.И. Далгатова, Д.А. Эфендиева, Э.А. Халилова // Б.И. 1997. – №20.– С.270.

9. Патент РФ №2151795. Получение сушеных дрожжей / Ш.А. Абрамов, С.Ц. Котенко, Э.А. Халилова, Ф.И. Исламова, М.М. Омаров Б.И. // 2000.– №18.– С.138.

10. Патент РФ№2329302. Способ сбраживания мелассного сусла // Ш.А. Абрамов,Э.А., Халилова Б.И. // 2008.–№20.– С.167.

11. Халилова Э.А., Абрамов Ш.А. Свободные аминокислоты в биомассе и сушеных дрожжах Saccharomyсes cerevisiae в зависимости от состава питательной среды // Прикл. биохимия и микробиология. 2001. –Т.37. – № 5.– С. 578-581.


Review

For citations:


Kotenko S.Ts., Islammagomedova E.A., Halilova E.A. The fermentative activity and morphological specialitys of yeast Saccharomyces cerevisiae Y-503 at cultivation in aerobic and anaerobic conditions. South of Russia: ecology, development. 2010;5(1):12-16. (In Russ.) https://doi.org/10.18470/1992-1098-2010-1-12-16

Views: 859


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1992-1098 (Print)
ISSN 2413-0958 (Online)