Preview

South of Russia: ecology, development

Advanced search

Features of the compost received by use of dairy whey

https://doi.org/10.18470/1992-1098-2010-3-111-116

Abstract

In the article features cjmposting of organic materials are considered at use of a traditional way and fermenting additives. Indicators of quality of the composts received with the use of dairy whey and a bacterial preparation as the fermenting additive are investigated. Comparison of the received samples of composts on such indicators of quality as is spent: humidity, acidity, the maintenance of organic substance in recalculation on dry weight, quantity of the general and fmmonium nitrogen.

About the Author

V. V. Smolnikova
Северо-Кавказский государственный технический университет
Russian Federation


References

1. Смольникова В.В. Использование органических отходов для культивирования дождевых червей Lumdricus rubellus. // Экологический вестник Северного Кавказа. – Краснодар, № 4, Том 5. 2009. – С. 46-50.

2. Игонин А.М. Дождевые черви: Как повысить плодородие почвы в десятки раз, используя дождевого червя"старателя". Ковров: Маштекс, 2002. – 189 с.

3. Лер Р. Переработка и использование сельскохозяйственных отходов: Пер. с англ. / Под. ред. А.Н. Шамко. – М.: Колос, 1979. – 415 с.

4. Квасников Е.И. Молочнокислые бактерии и пути их использования. – М.: Наука, 1975. – 389 с.

5. Миронов В.В. Влияние режимов подготовки на агрохимический состав компоста. // Вестник ВГУ. Серия: Химия. Биология. Фармация. 2005. № 2. – С. 146-148.

6. Коваленко В.П. Компостирование отходов животноводства и растениеводства. – Краснодар: Кубан. гос. аграр. ун-т, 2001. – 146 с.: ил.

7. Методические рекомендации по проведению полевых и лабораторных исследований почв при контроле загрязнения окружающей среды металлами. – М.: Метеоиздат, 1982. – 109 с.

8. ГОСТ Р.51417-99. Корма, комбикорма, комбикормовое сырье. Определение массовой доли азота и вычисление массовой доли сырого протеина. Метод Къельдаля.

9. ГОСТ 27753.8-88. Грунты тепличные. Метод определения аммонийного азота.

10. Дмитриева В.И., Степанов А.И., Мерзлая Г.Е. и др. Вермикультивирование: Теория, опыт, практика. – Якутск: Сахаполиграфиздат, 2000. – 120 с.


Review

For citations:


Smolnikova V.V. Features of the compost received by use of dairy whey. South of Russia: ecology, development. 2010;5(3):111-116. (In Russ.) https://doi.org/10.18470/1992-1098-2010-3-111-116

Views: 1098


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1992-1098 (Print)
ISSN 2413-0958 (Online)