Preview

South of Russia: ecology, development

Advanced search

Influence of salt structure on a level of activity of digestive enzymes of a carp

https://doi.org/10.18470/1992-1098-2010-4-63-65

Abstract

Article is devoted researches digestive some digestive enzymes at a carp, at influence on them various concentration of salt in water as is direct, and опосредованно. For finding-out of direct influence of salinity in vitro prepared for a solution so that enzymes function in the environment with the certain concentration of salt. For revealing the mediated influence, spent a set of experiences at which, in one
case, a fish maintained some time in water which salinity raised one step at a time. In another case, the fish was located in water already with the set salinity, without preliminary adaptation. During research
it has been revealed, that salinity in small concentration renders stimulating influence on activity of digestive enzymes in both cases.

About the Author

V. I. Egorova
Астраханский государственный технический университет
Russian Federation


References

1. Груздков А. А., Зильбер Ю. Д., Иезуитова Н. Н и др. Физиология и биохимия ферментных адаптаций. Поджелудочная железа// Мембранный гидролиз и транспорт: Новые данные и гипотезы.– Л.: Наука, 1991.–288 с.

2. Кузьмина В.В. Физиолого-биохимические основы экзотрофии рыб Ин-т биологии внутренних вод им. И.Д. Папанина–Москва: Наука, 2005 –300 с.

3. Уголев А. М., Кузьмина В. В. Пищеварительные процессы и адаптации у рыб/ РАН Ин-т биологии внутренних вод; отв. ред. А. Г. Поддубный. – СПб: Гидрометеоиздат , 1993, - 238 с.

4. Привезенцев Ю.А. Гидрохимия пресных водоемов. (Практическое пособие для рыбоводов). – М.: Пищевая промышленность 1973 – 119 с.

5. Сорвачев К.Ф. Основы биохимии питания рыб. – М.: Легкая и пищевая промышленность. 1982. – 246 с.

6. Строганов Н. С. Экологическая физиология рыб. 1962.

7. Уголев А. М., Иезуитова Н. Н., Цветкова В. А. Эволюционная физиология пищеварения// Руководство по физиологии. Эволюционная физиология/ Под ред. Е. М. Крепса. – Л.: Наука, 1983. – с. 301 – 370.

8. Уголев А.М., Иезуитова Н.Н. Определение активности инвертазы и других дисахаридаз // Исследование пищеварительного аппарата у человека. - Л.: Наука, 1969.- С. 192-196.

9. Алейникова Т. Л., Рубцова Г. В. Биохимия. Руководство к практическим занятиям биологической химии. М.: Высшая школа, 1988.– 239 с.

10. Бессонов Н.М., Привезенцев Ю.Л. Рыбохозяйственная гидрохимия. – М.: Агропромиздат. 1987. – 159 с.


Review

For citations:


Egorova V.I. Influence of salt structure on a level of activity of digestive enzymes of a carp. South of Russia: ecology, development. 2010;5(4):63-65. (In Russ.) https://doi.org/10.18470/1992-1098-2010-4-63-65

Views: 595


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1992-1098 (Print)
ISSN 2413-0958 (Online)