Drinking water and blood pressure: some aspects of problem in republic Dagestan
https://doi.org/10.18470/1992-1098-2008-2-131-136
Abstract
The aim of this study was to estimate the links between chemical composition of drinking water and a level of arterial pressure (AP) and prevalence of an arterial hypertension AH) in populations in highmountainous (Kulinsky,Tljaratinsky, Tsuntinsky areas) and plane regions (Nogajsky area ) of republic Dagestan. Drinking water in high-mountainous region was low mineralized (128, 24±7, 41 mg /l). A parity of anions was HCO3SO4 CL, the parity of cations was Сa>Mg>Na. In plane region drinking water was more mineralized (633, 26±22, 56 mg /l) the parity of anions was HCO3 > SO4 > Cl and the parity of cations was Na> Ca> K> Mg. It was revealed, that in a high-mountainous region agerelated levels of AP were lower, than that in plane region. Age increase of BP was negligible. Prevalence AH (BP≥140/90 mm Hg) in high-mountainous areas was accordingly equal 5,67±0,48 %., 4,21±0,93 %, 7,23±0,73 %. In Nogajsky area the prevalence of AH was equal 26,90±0,92 %.
About the Authors
S. O. AbdulkadyrovaRussian Federation
G. E. Gadzhiev
Russian Federation
kh. G. Omarova
Russian Federation
References
1. Акаев Б.А., Атаев З.В., Гаджиев Б.С. и др. Физическая география Дагестана: Учебное пособие / ДГПУ. –М.: Школа, 1996. – 381 с.
2. Бранчевский Л.Л., Гришина Т.Р. Влияние ионного состава пищи на развитие гипертонии.// Вопросы питания. – 1988. – № 4. – С. 11-16.
3. Бубнова М.Г. Современные рекомендации по профилактике и лечению артериальной гипертонии. // Профилактика заболеваний и укрепление здоровья. – 2006. – Т.9. – №2. – С. 3-11.
4. Борьба с артериальной гипертонией. Доклад комитета экспертов ВОЗ. – М., 1997.
5. Дульский В.А. Гигиеническая оценка влияния состава питьевой воды на распространенность артериальной гипертонии: Автореферат дисс... канд. мед. наук. – Иркутск, 1994. – 17 с.
6. Мартынов А.И., Остроумова О.Д., Мамаев В.И. и др. Роль магния в патогенезе и лечении артериальной гипертонии // Тер. архив. – 1999. – Т.71. – №12. – С. 67-69.
7. Меерсон Ф.З., Барбараш Н.А., Двуреченская Г.Я. и др. Натрийуретический и антигипертензивный эффекты острой гипоксии у животных со спонтанной наследственной гипертонией// Бюлл. эксперим. биологии и медицины. – 1980. – Т.90. – № 8. – С. 142-144.
8. Миррахимов М.М. Лечение внутренних болезней горным климатом. – Л.: Медицина, 1977.
9. Ресурсы поверхностных вод СССР. Том 9. Закавказье и Дагестан. Вып. 3. – Л., 1986. – 300 с.
10. Самсонов М.А., Медведева И.В., Покровская Г.Р., Матаев С.И. Питание в патогенезе, лечении и профилактике гипертонической болезни. – Екатеринбург: Сред.-Урал. кн. изд-во, 1995.
11. Стокс И.Ю. Экологические факторы риска артериальной гипертонии. – Томск, 1997.
12. Хаджиева Г.Б. Солевые и водные нагрузки у здоровых и больных гипертонической болезнью жителей высокогорья. // Здравоохранение Таджикистана. – 1991. – №5. – С. 86-88.
13. Чурина С.К., Рыжов Д.В., Клюева Н.З. и др. К патогенезу артериальной гипертензии при дефиците кальция в питьевой воде (экспериментальное исследование) // Артериальная гипертензия. – 1995. – Т. 1. – № 1. – С. 25-30.
14. Alderman M.H. Salt, blood pressure and human health. Hypertension. – 2000. – Vol. 36. – P. 890-897. 15. Chobanian A.V., Bacris G.L., Black H.P. et al. Seventh report of the joint national committee on prevention? Detected, evaluation and treatment of high blood pressure. Hypertension 2003. – Vol. 42. – P. 1206-1254.
15. Hajjar I.M., Grim C.E., Kotchen N.A. Dietary calcium lowers the age-related rise in blood pressure in the United States: the NHANES ||| survey. J Clin Hypertens. – 2000. – Vol. 5. – P. 122-126.
16. Iwamoto T., Kita S. Hypertension, Na+/Ca2+ exchange and Na+, K+-ATPase. Kidney Int. – 2006. – Vol.69. – P. 2148-2154.
17. Kaplan N.M. Evidence in favor of moderate dietary sodium reduction – cohort study // Am. J. Hypertens. – 2000. – Vol. 13. – P. 8-13.
18. Manunta P. and Giuseppe B. Low salt diet and diuretic effect on blood pressure and organ damage. – J Am soc Nephrol. – 2004. – vol. 15. – P. 543-546.
19. Meneton O., Jerunemaitre H., Wardner H.E. and Macgregor G.A. Links between dietary salt intake, renal handling, blood pressure and cardiovascular diseases. Physiol. Rev. – 2005. – Vol. 85. – P. 679- 715. 21. Resnick L.M. The role of dietary calcium in hypertension. A hierarchical overview. // Am. J. Hypertens. – 1999. – Vol. 12. – P. 99-112.
20. Rose G.A., Blackburn H.G., Gillum R.F., Prineas R.J. Эпидемиологические методы изучения сердечно-сосудистых заболеваний. Издание второе. ВОЗ. – Женева,1984.
21. Tasic N., Nesovic M., Djuric D., Kanjuh V. Changes in calcium levels in blood and urine during various regimens of table salt intake in patients withessential arterial hypertension // Srp Arh celok Lek. – 2002. – Vol. 130. – P. 7-12.
Review
For citations:
Abdulkadyrova S.O., Gadzhiev G.E., Omarova Kh.G. Drinking water and blood pressure: some aspects of problem in republic Dagestan. South of Russia: ecology, development. 2008;3(2):131-136. (In Russ.) https://doi.org/10.18470/1992-1098-2008-2-131-136