Preview

South of Russia: ecology, development

Advanced search

Drinking water and blood pressure: some aspects of problem in republic Dagestan

https://doi.org/10.18470/1992-1098-2008-2-131-136

Abstract

The aim of this study was to estimate the links between chemical composition of drinking water and a level of arterial pressure (AP) and prevalence of an arterial hypertension AH) in populations in highmountainous (Kulinsky,Tljaratinsky, Tsuntinsky areas) and plane regions (Nogajsky area ) of republic Dagestan. Drinking water in high-mountainous region was low mineralized (128, 24±7, 41 mg /l). A parity of anions was HCO3SO4 CL, the parity of cations was Сa>Mg>Na. In plane region drinking water was more mineralized (633, 26±22, 56 mg /l) the parity of anions was HCO3 > SO4 > Cl and the parity of cations was Na> Ca> K> Mg. It was revealed, that in a high-mountainous region agerelated levels of AP were lower, than that in plane region. Age increase of BP was negligible. Prevalence AH (BP≥140/90 mm Hg) in high-mountainous areas was accordingly equal 5,67±0,48 %., 4,21±0,93 %, 7,23±0,73 %. In Nogajsky area the prevalence of AH was equal 26,90±0,92 %.

About the Authors

S. O. Abdulkadyrova
Дагестанская медицинская академия
Russian Federation


G. E. Gadzhiev
Дагестанский государственный университет
Russian Federation


kh. G. Omarova
Дагестанский государственный университет
Russian Federation


References

1. Акаев Б.А., Атаев З.В., Гаджиев Б.С. и др. Физическая география Дагестана: Учебное пособие / ДГПУ. –М.: Школа, 1996. – 381 с.

2. Бранчевский Л.Л., Гришина Т.Р. Влияние ионного состава пищи на развитие гипертонии.// Вопросы питания. – 1988. – № 4. – С. 11-16.

3. Бубнова М.Г. Современные рекомендации по профилактике и лечению артериальной гипертонии. // Профилактика заболеваний и укрепление здоровья. – 2006. – Т.9. – №2. – С. 3-11.

4. Борьба с артериальной гипертонией. Доклад комитета экспертов ВОЗ. – М., 1997.

5. Дульский В.А. Гигиеническая оценка влияния состава питьевой воды на распространенность артериальной гипертонии: Автореферат дисс... канд. мед. наук. – Иркутск, 1994. – 17 с.

6. Мартынов А.И., Остроумова О.Д., Мамаев В.И. и др. Роль магния в патогенезе и лечении артериальной гипертонии // Тер. архив. – 1999. – Т.71. – №12. – С. 67-69.

7. Меерсон Ф.З., Барбараш Н.А., Двуреченская Г.Я. и др. Натрийуретический и антигипертензивный эффекты острой гипоксии у животных со спонтанной наследственной гипертонией// Бюлл. эксперим. биологии и медицины. – 1980. – Т.90. – № 8. – С. 142-144.

8. Миррахимов М.М. Лечение внутренних болезней горным климатом. – Л.: Медицина, 1977.

9. Ресурсы поверхностных вод СССР. Том 9. Закавказье и Дагестан. Вып. 3. – Л., 1986. – 300 с.

10. Самсонов М.А., Медведева И.В., Покровская Г.Р., Матаев С.И. Питание в патогенезе, лечении и профилактике гипертонической болезни. – Екатеринбург: Сред.-Урал. кн. изд-во, 1995.

11. Стокс И.Ю. Экологические факторы риска артериальной гипертонии. – Томск, 1997.

12. Хаджиева Г.Б. Солевые и водные нагрузки у здоровых и больных гипертонической болезнью жителей высокогорья. // Здравоохранение Таджикистана. – 1991. – №5. – С. 86-88.

13. Чурина С.К., Рыжов Д.В., Клюева Н.З. и др. К патогенезу артериальной гипертензии при дефиците кальция в питьевой воде (экспериментальное исследование) // Артериальная гипертензия. – 1995. – Т. 1. – № 1. – С. 25-30.

14. Alderman M.H. Salt, blood pressure and human health. Hypertension. – 2000. – Vol. 36. – P. 890-897. 15. Chobanian A.V., Bacris G.L., Black H.P. et al. Seventh report of the joint national committee on prevention? Detected, evaluation and treatment of high blood pressure. Hypertension 2003. – Vol. 42. – P. 1206-1254.

15. Hajjar I.M., Grim C.E., Kotchen N.A. Dietary calcium lowers the age-related rise in blood pressure in the United States: the NHANES ||| survey. J Clin Hypertens. – 2000. – Vol. 5. – P. 122-126.

16. Iwamoto T., Kita S. Hypertension, Na+/Ca2+ exchange and Na+, K+-ATPase. Kidney Int. – 2006. – Vol.69. – P. 2148-2154.

17. Kaplan N.M. Evidence in favor of moderate dietary sodium reduction – cohort study // Am. J. Hypertens. – 2000. – Vol. 13. – P. 8-13.

18. Manunta P. and Giuseppe B. Low salt diet and diuretic effect on blood pressure and organ damage. – J Am soc Nephrol. – 2004. – vol. 15. – P. 543-546.

19. Meneton O., Jerunemaitre H., Wardner H.E. and Macgregor G.A. Links between dietary salt intake, renal handling, blood pressure and cardiovascular diseases. Physiol. Rev. – 2005. – Vol. 85. – P. 679- 715. 21. Resnick L.M. The role of dietary calcium in hypertension. A hierarchical overview. // Am. J. Hypertens. – 1999. – Vol. 12. – P. 99-112.

20. Rose G.A., Blackburn H.G., Gillum R.F., Prineas R.J. Эпидемиологические методы изучения сердечно-сосудистых заболеваний. Издание второе. ВОЗ. – Женева,1984.

21. Tasic N., Nesovic M., Djuric D., Kanjuh V. Changes in calcium levels in blood and urine during various regimens of table salt intake in patients withessential arterial hypertension // Srp Arh celok Lek. – 2002. – Vol. 130. – P. 7-12.


Review

For citations:


Abdulkadyrova S.O., Gadzhiev G.E., Omarova Kh.G. Drinking water and blood pressure: some aspects of problem in republic Dagestan. South of Russia: ecology, development. 2008;3(2):131-136. (In Russ.) https://doi.org/10.18470/1992-1098-2008-2-131-136

Views: 389


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1992-1098 (Print)
ISSN 2413-0958 (Online)