Preview

South of Russia: ecology, development

Advanced search

MAIN CAUSES AND REGULARITIES OF COMMERCIAL FISH STOCK VARIATIONS

https://doi.org/10.18470/1992-1098-2012-2-11-13

Abstract

The main cause of different quality of fish consists in changes in fish habitats including food supply. Variations in morphological quality of fish as well as in the age, size and sex composition show the population dynamics.
Our knowledge of the main causes and regularities of commercial fish stock variability allows more substantiated approach to the assessment of parameters of fishing regulation and forecast.

About the Author

G. A. Sudakov
Каспийский научно-исследовательский институт рыбного хозяйства
Russian Federation


References

1. Бивертон Р. Динамика численности промысловых рыб / Холт С.- М.: Пищевая промышленность, 1969.- 248 с. Biverton, R. 1969. Dynamics of commercial fish abundance. S. Holt (ed.). Food Industry, Moscow. 248 pp.

2. Деменьтьева Т.Ф. Биологическое обоснование промысловых прогнозов.- М.: Пищевая промышленность, 1976. - 240 с. Dementyeva, T.F. 1976. Biological substantiation of commercial forecasts. Food Industry, Moscow. 240 pp.

3. Засосов В.И. Теоретические основы рыболовства.- М.: Пищевая промышленность, 1970. - 292 с. Zasosov, V.I. 1970. Theoretical principles of fishery. Food Industry, Moscow. 292 pp.

4. Мельников В.Н. Рыбохозяйственная кибернетика / Мельников А.В.- Изд-во АГТУ, 1998. - 312 с. Melnikov, V.N. 1998. Fisheries cybernetics. A.V. Melnikov (ed.). ASTU Press, Astrakhan. 312 pp.

5. Меншуткин В.В. Математическое моделирование популяций и сообществ водных животных.- Л.: Наука, 1971.- 176 с. Menshutkin, V.V. 1971. Mathematical modeling of populations and communities of aquatic animals. Science, Leningrad. 176 pp.

6. Никольский Г.В. Теория динамики стада рыб.- М.: Пищевая промышленность, 1974.- 447с. Nikolski, G.V. 1974. Theory of fish stock dynamics. Food Industry, Moscow. 447 pp.

7. Рикер У.Е. Методы оценки и интерпретация биологических показателей популяций рыб.- М.: Пищевая промышленность, 1979.- 408 с. Riker, U.E. 1979. Methods of assessment and interpretation of biological parameters of fish populations. Food Industry, Moscow. 408 pp.


Review

For citations:


Sudakov G.A. MAIN CAUSES AND REGULARITIES OF COMMERCIAL FISH STOCK VARIATIONS. South of Russia: ecology, development. 2012;7(2):11-13. (In Russ.) https://doi.org/10.18470/1992-1098-2012-2-11-13

Views: 750


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1992-1098 (Print)
ISSN 2413-0958 (Online)